Zoeken
  • Reginald Bouw

Welke wijn bij welke kaas?

Vroeger werd vaak gedacht dat je bij kaas alleen rode wijn kon drinken. Dit klopt niet. Het is wel een leuke kleurcombinatie – het rode glas wijn met de vele kleuren van de verschillende kazen – maar smaaktechnisch houdt dit geen steek. Heb je een tanninerijke rode wijn, dan kan je in combinatie met de aroma’s van de kaas een wat metaalachtige smaak in de mond krijgen. Door het zout in de kaas worden de tannines bovendien nog eens

extra geaccentueerd. Kies dus liever niet voor een rode wijn. En als je dat al doet, ga voor een lichte tannine arme variant.


Je doet er beter aan om bij kaas een witte wijn te schenken. De lichte zurigheid van witte wijn zorgt voor de nodige frisheid en zijn fruitigheid geeft een beter contrast met de smaak van de kazen.

Ben je niet zo ervaren in de kaas- of wijnkeuze, combineer dan wijn en kaas van dezelfde streek.Italiaanse kazen en wijn

‘Kaas is nog lekkerder bij wijn’ of liever gezegd, ‘wijn is nog lekkerder bij kaas’. Als je de juiste wijn bij de juiste kaas weet te combineren kan je tot hemelse smaken komen. De perfecte wijn-spijs combinatie!

Iedereen kan wel een Italiaanse kaas of een Italiaanse wijn opnoemen. Bij de wijnen worden onder andere de Chianti, Pinot Grigio en Prosecco genoemd. De meest bekende Italiaanse kazen zijn Parmezaanse kaas en Mozzarella. Er zijn per regio nog veel meer kazen te benoemen. Andere bekende kazen zijn Gorgonzola, Pecorino, Mascarpone en Ricotta.Een wijsheid is dat de wijn uit een bepaald gebied perfect samengaat met producten uit datzelfde gebied. Dat is


deels waar, maar wij hebben een paar combinaties die niet per se voor de hand liggen. Je moet ze gewoon proberen.Pecorino met Pecorino

Pecorino is een schapenkaas. De naam is afgeleid van Pecora, wat schaap betekent. Er zijn veel soorten van jong tot oud en met kruiden en truffel. Pecorino wordt in het hele land gemaakt maar elke streek heeft zijn eigen variant. Pecorino gaat heel goed samen met witte wijn gemaakt van de Pecorino druif. Deze wijn ruikt licht gekruid en gaat prima met het ziltige van de kaas.

Barolo en truffel

Barolo is een van de ‘Bad boys of Italy’, een van de koningen onder de wijn uit Piemonte. Probeer eens een rundscarpaccio met wat Rucola en truffelkaas. Heerlijk! En daar dan een glas Barolo bij. Je wilt niks anders meer.


Parmigiano en Prosecco

Parmezaanse kaas zoals Parmigiano Reggia


no gebruiken we graag in de keuken. Deze harde kaas uit Italië wordt veel gebruikt door gerechten zoals pasta’s en ovenschotels. Doordat de kaas lang heeft gerijpt, korrelig is van structuur en daarnaast zoutkristallen bevat, is de smaak erg uitgesproken. Wij spreken liever over een ware smaakexplosie! Een harde kaas met zoveel smaak is complexer om te combineren met wijn. En je zou het misschien niet verwachten, maar een droge mousserende wijn past perfect bij Parmezaanse kaas. Kies bijvoorbeeld voor een Italiaanse Prosecco. Die combinatie werkt verrassend goed!


Smaakt dit naar meer? Ontdek een prachtig aanbod heerlijke wijnen via

https://www.guztinidivini.be/webshop

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven