Zoeken
  • Dirk van Guztini Di Vini

Wijntechniek: hoe beïnvloeden eiken vaten de wijnaroma’s?

Een leuk "wijnweetje" dat we graag met jullie willen delen ;-)Eiken vaten en wijnaroma's

Ooit werden in de Bordeaux wijnstreek twee heel belangrijke wijntechnieken ontwikkeld die nu wereldwijd gebruikt worden om lekkere wijnen te maken

Op de eerste plaats is er de assemblage; vervolgens de technieken van het laten rijpen van de wijn op eiken vaten. In deze blog leg ik je graag uit hoe wijnmakers de aroma’s van hun wijnen beïnvloeden door het gebruik van houten vaten.


Eikenhout laat zuurstofuitwisseling toe via microporiën. Die uitwisseling van zuurstof is net voldoende om de wijn zachter en ronder te maken zonder dat hij slecht wordt en oxideert. Hout geeft – net zoals de schil en de pitten van de druif – tannines af die de wijn structuur en bewaarkracht geven. De aromatische stoffen in het hout schenken bovendien een vanilletoets aan de wijn.

Afhankelijk van de productiemethode van de vaten, kunnen ze eveneens geroosterde en/of gekarameliseerde aroma’s afgeven aan de wijn. Net als bij thee wordt de smaak van het eikenextract verminderd bij elk hergebruik. De wijnmaker kan dus de smaak van de wijn beïnvloeden door oude of nieuwe houten vaten te gebruiken. Ook de grootte van het wijnvat kan een impact hebben op de smaak van de wijn. Bij grotere vaten is er proportioneel minder hout en zuurstof ten opzichte van de hoeveelheid wijn, waardoor de wijn minder snel beïnvloed wordt.

Tot binnenkort ;-)
12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven